Skip to content

Se över ditt hus i sommar

Våren och sommaren kan tyckas avlägsna i vissa delar av landet. Men det är inte många månader kvar innan vi börjar känna doften av de härliga vårmånaderna igen. Vi har sammanställt en lista över saker du bör granska på ditt hus efter den långa vintern.

Taket

Våren är en perfekt tid för att undersöka taket efter vinterns härjningar. Kontrollera att alla takpannor ligger korrekt och att det inte finns några skador. Lyft upp någon platta för att se så allt ser bra ut under. När detta är klart kan du rengöra taket, ta bort eventuell mossa och fixa läckor.

Takrengoring e1676986386659 1024x681 - Se över ditt hus i sommar

Fönster och dörrar

Gå runt huset och kontrollera alla fönster och dörrar för att se till att de är tätade och att det inte finns några sprickor eller skador. Byt ut trasiga fönster eller dörrar för att hålla värmen inne och kalla vindar ute. Har du märkt att det varit extra kallt inomhus under vintern? Då kan det vara nödvändigt att byta tätningslister. Bra tätningslister är ett effektivt sätt att behålla värmen inomhus och spara på elräkningen.

Hängrännor

Att regelbundet kontrollera hängrännorna är viktigt för att undvika stopp. Om du får stopp i stuprören/hängrännorna ökar risken för att fukt tränger in i huset. Du kan rengöra dem antingen med specialborstar på stång eller med en spade och en liten hink.

hangrannor e1676986567829 1024x763 - Se över ditt hus i sommar

Fasad

Rengöring av fasaden kan kännas som ett stort jobb och något som inte behöver göras varje år. Men om du vill ha en fasad som håller länge ska du definitivt spola av huset varje vår. Detta eftersom både damm och pollen kan slita på fasaden. Använd en vattenslang och undvik högtryckstvätt, spola försiktigt för att undvika att vattnet tränger in i väggen. Slutet av våren är även en bra tidpunkt att måla fasaden om det behövs.

Altanen

Både altanen och balkongen behöver sopas av på våren. Passa även på att tömma krukplanteringarna från vintern och börja plantera alla härliga vårblommor. Tvätta altanen helst med såpa och vatten eftersom det under vintern ofta samlas mycket smuts efter snö och regn. Ta fram utemöblerna och rengör dem. Sätt fram kuddar och plädar för en mysig känsla. Har du en pool så se till att städa den grundligt på våren så du kan njuta av den hela sommaren.

Altan e1676986671703 1024x679 - Se över ditt hus i sommar

Trädgården

På våren kan du plantera nya växter i trädgården. Se till att du vet vilka växter som ska beskäras när och hur. Det kan göra stor skillnad på hur växterna utvecklas under sommaren beroende på om du har beskurit dem på rätt sätt eller inte. Ett tips är att börja med att klippa ner och ta bort växter som växer för nära marken. Detta för att undvika skador och minimera risken för att fukt samlas mot grunden.

Dränering

Om du behöver dränera ditt hem kan du göra det så snart tjälen släppt. Om det handlar om en omdränering går det att genomföra året runt om vädret tillåter det. Risken är att återfyllnadsmassorna fryser och skadar källarens nya fuktskydd vid återfyllnad. Genom att följa dessa tips kan du förbereda ditt hus inför sommaren och hålla det i gott skick år efter år. Ta dig tid att gå igenom huset när våren kommer, så kan du njuta av en fantastisk och bekymmersfri sommar hemma!