Skip to content

Låt solen värma poolen

Letat efter ett billigt och miljövänligt sätt att höja temperaturen i poolen? En smart lösning är att använda en solfångare. När solen skiner blir vattnet uppemot 5 grader varmare. Om vädret är sämre är det inga problem att komplettera med en värmepump och alltid ha en varm och behaglig pool.

Fördelar med solvärme till poolen

Det är under sommaren som poolen används mest. Under sommarhalvåret lyser också solen som starkast, så det gör solvärme mycket effektivt. Dessutom är driftkostnaden låg jämfört med konventionella poolvärmare. Över tid kommer investeringen att löna sig och det är även bra för miljön att minska sin elförbrukning:

  • Tar till vara på gratis energi från solen;
  • Sparar mycket pengar om elpriset är högt;
  • Ökar värdet på fastigheten;
  • Möjlighet att förlänga badsäsongen.

Hur fungerar solfångare?

Solfångare består av ett flertal solpaneler som installeras i närheten av poolen. För att få ut maximalt av solenergin måste de exponeras för solljus så länge som det är möjligt. Kallt vatten från poolen skickas sedan genom en serie kanaler i solfångaren där det värms upp ungefär 5-6 °C. Därefter återgår vattnet till poolen. Resultatet är en märkbar ökning av temperaturen i din pool. Moderna system brukar vara automatiserade med sensorer som ser till att det stängs av om poolen blir för varm, eller att det inte slås på om solpanelerna skulle vara kallare än vattnet i poolen, till exempel regniga dagar eller på natten.

Kräver rätt dimension och bra placering

Kräver rätt dimension och bra placering - Låt solen värma poolen

Viktigast att tänka på är att systemet måste vara korrekt dimensionerat. En stor pool kräver många och stora solpaneler. En tumregel är att de måste vara minst 50% av poolens yta för att ge bra effekt. Tänk även på att det behövs ett system med poolvärmepump som komplement för att vara garanterad varmt poolvatten.