Skip to content

Pooltak för att hålla poolen varm

Pooltak är ett perfekt sätt att förlänga poolsäsongen och minska skötseln av poolen. Det skyddande taket ser till att mindre värme går förlorad. Därför sänks också energiförbrukningen. Pooltaket kan också ha en snygg design som bidrar till att förhöja utseendet på trädgården.

Hur pooltak fungerar

Den vanligaste utformningen är en aluminiumstomme med tunna fönster gjorda av någon form av plast. Konstruktionen är tät för att undvika att regnvatten, smuts och dylikt tar sig ner i poolvattnet. Förutom att minska nedkylningen och därmed uppvärmningskostnaden, ser också taket till att surt regnvatten inte sänker pH-värdet för poolvattnet.

Höga eller låga pooltak

Det finns två typer av pooltak. En variant är låga pooltak som ligger nära vattnet och som är mer diskreta. Många tycker att den typen av pooltak är snygga och inte särskilt störande. En annan variant är höga och mer robusta pooltak som till och med tillåter att man badar under taket. Riktigt ambitiösa pooltak gör att du kan förlänga sommarsäsongen långt in på hösten. De kan vara lika höga som ett växthus. De två vanligaste sätten för att skjuta pooltaket är hjul eller skenor. Låga pooltak kan klara sig med en skena på ena sidan och hjul på andra sidan. Höga pooltak har ofta skenor på båda sidorna.

Pooltak ökar säkerheten

En fördel med pooltak jämfört med ett vanligt poolöverdrag är att pooltak ger hög säkerhet när de är stängda. Ett tunt enkelt överdrag gör att små barn riskerar att vandra ut på skyddet av misstag och hamna i vattnet. Pooltak är högre och blir som ett staket. Dessutom klarar många modeller vikten av att ett mindre barn går på dem. Samtidigt ska du komma ihåg att du som poolägare alltid ansvarar för säkerheten, oavsett vilken lösning du väljer.