Skip to content

Rätt storlek på poolvärmepumpen

En vanlig fråga för poolvärmepumpar är vilken storlek som behövs. Utan erfarenhet är det ganska klurigt att välja rätt dimension. Nyckeln är att utgå från de förutsättningar som gäller. Hur stor är poolen? Vilken badtemperatur vill du ha? Hur väl isolerad är poolen?

Poolens storlek

Poolens storlek - Rätt storlek på poolvärmepumpen

Poolens storlek brukar mätas i kubikmeter (m³) och det säger sig själv att en stor pool också behöver en värmepump som klarar av att hantera stora vattenvolymer. Det här är en vanlig uppdelning:

  • Liten pool – upp till 30 m³;
  • Mellanstor pool – mellan 30 m³ och 45 m³;
  • Stor pool – mellan 45 m³ och 60 m;
  • Mycket stor pool – över 60 m³.

Mellanstor brukar vara den vanligaste storleken i Sverige. En pool på 4 x 8 m med ett djup på 1,35 m blir till exempel något under 45 m³. En annat övervägande är ekonomin i poolvärmepumpen. Vill du ha en lång poolsäsong kommer den köras ofta och mycket. En kraftigare modell kanske klarar uppvärmningen snabbare och kan rentav bli mer ekonomiskt jämfört med en mindre modell som får arbeta mer och under längre tid.

Önskad pooltemperatur

En del tycker om att bada i omkring 22 °C, medan andra föredrar en varmare pool på omkring 28 °C. Mycket handlar om personliga preferenser. En sak som däremot är säker är att poolvärmepumpen får arbeta hårdare ju högre temperatur du vill ha i poolen. Föredrar du varma bad bör du välja en modell med lite extra kapacitet.

Poolens isolering

Hur mycket värme förlorar poolen till omgivningen? Ju bättre isolerad den är, ju närmare vågar du lägga dig poolvärmepumpens maxkapacitet. Är den däremot sämre isolerad är det säkrast att det finns lite marginal. Ett sätt att öka isoleringen är att se till att poolen täcks över när den inte används. För den maxkapacitet som anges för produkterna förutsätts det att poolen har god isolering.