Skip to content

Utnyttja förnybara energikällor för att sprida värme

De allra flesta har lite känsla för omgivningarna och miljön. Alla gör vad de kan för att inte skräpa ner, sorterar soporna och försöker ta bussen närhelst möjligt. Men även inne i hemmet finns det mycket man kan göra för att slå ett slag för naturen, nämligen genom att välja de rätta sätten för att hålla hemmet varmt.

Vissa satsar på solenergi, staten har gett stora rabatter och uppmuntran att utnyttja denna form av energi. Så gott som överallt kan man idag se stora solpaneler eller solceller, både på privata hus och stora lägenhetskomplex. Denna form av energi fungerar till och med i Sverige, till trots att antal soltimmar under vinterhalvåret inte är allt för många.

Andra går in för vedeldning, vilket också är ett bränsle som förnyar sig. Skogarna mår bara bra av att gallras om det sköts på rätt sätt, och det är inte ovanligt att kunna få ved antingen gratis eller för en billig penning.

Alternativa energikällor
Men sedan finns det också värmepumpar som utnyttjar luften eller marken för att utvinna energi och värme. Bergvärme, till exempel, kan man utnyttja genom att borra djupa hål i marken och ta upp luften därifrån. Annars är det alltid gott om luft, som i sin tur kan förvandlas till värme med hjälp av en värmepump. Båda dessa sätt fungerar alldeles utmärkt med vanliga element som är fyllda med vatten. Detta ger en god och jämn värme, förutom att man faktiskt sparar en massa pengar.

Man har beräknat hur lång tid det tar innan en värmepumpinstallation börjar betala för sig redan efter ett par år brukar investeringen vara återbetald. Helt klart beror det på vilken form av värmepump man väljer, att borra i berggrunden är inte billigt med är det allra bästa i det långa loppet.

För många så handlar det ju inte heller bara om pengar, även om dessa naturligtvis är viktiga. Istället har man insett att det inte går att göra som man vill med natur och miljö. Det är fråga om ens barns framtid, och barnbarnens. Därför är det viktigt att i det dagliga livet skapa vanor som tar hänsyn till miljön, bland annat genom vilket system man väljer för att värma upp huset.

Värna om den känsliga naturen
Ibland verkar det som att man kan göra vad som helst och naturen reagerar inte. Men en dag säger den stopp, och då blir det inte roligt. Samtidigt så har jorden en fantastisk förmåga att återhämta sig, så det är inte för sent att lägga om sina vanor. Att installera en värmepump kan vara ett steg i rätt riktning. Handla mat som odlats lokalt och inte körts långa sträckor med lastbil är en annan. Blyfri bensin är nu för tiden en självklarhet, men var ett ganska stort steg på sin tid. Idag satsar man mycket på kollektivtrafiken, om den fungerar bra så är det mer troligt att folk väljer detta alternativ. Att värma sig med en anordning som respekterar naturen och använder sig av förnybara energikällor är därför det enda valet egentligen.